fredag 24 augusti 2012

Provlappsdags


Jag stickade en kofta i lin efter eget huvud för ett tag sedan och blev inte nöjd. Modellen var väl bra, men garnet tyckte jag inte om och färgvalet blev inte lika bra i koftan som när man la härvorna bredvid varandra.  Följaktligen får ni inte se någon bild. ;-)

Nu har jag införskaffat nytt garn i andra färger. Annat garn. Förhoppningsvis bättre garn. Kalinka från Karin Öberg istället för TK Lin 1.0.  Det kändes skillnad bara att sticka provlappen. Mer följsamt, delar sig inte lika lätt. Dessutom verkar det inte dra lika snett i slätstickningen.

 

Så det blir ett nytt försök. Och när den nya är klar, ska den gamla rivas upp! Man behöver inte spara alla sina gamla synder.

lördag 18 augusti 2012

Aldrig tråkigt!


 I april gjorde jag en lista över mina pågående projekt. Dags att uppdatera.
  • En sjal ligger uppspänd och torkar, en Garden Pond i Evilla.  - Klar.
  • En annan, i tjockt silke i kontstickning, väntar på att få trådarna fästa. - Klar, hänger på utställning i Varberg någonstans.
  • En tredje, i Zauberball och enfärgat sockgarn, väntar på att spännas upp (säger inte mer eftersom det är en present...) - Klar och överlämnad.
  • I en annan ligger början till en "Karpen" ur Marianne Isagers bok Japan. Bomullsgarn i natur och beige. Skulle egentligen varit klar nu till våren. - Uppriven. Garnet passade inte modellen.
  • I nästa kasse finns en påbörjad kortärmad tröja/kofta efter ett Dropsmönster i garn från Natural Dye Studio. Den stickas på tvären i ett stycke på samma sätt som den gamla klassiska babykoftan (jättebra att ta med på stickcaféer). - Klar
  • Och så lite smått och gott som nog kommer till användning på workshops så småningom: en halsduk i resår i fyra färger, en scarf med dubbelsidiga flätor i bomullsgarn och ett embryo till en restgarnssjal m.m. De räknas liksom inte på riktigt ... - Halsduk, en halskrage och restgarnssjal klara. Scarfen i bomullsgarn stannar som provlapp.
  • Linsjal - Klar
  • Mönstret som ska med i kompendiet till Tor är provstickat och klart.
Så, vad är då kvar? 

  • I korgen uppe på bokhyllan ligger diverse "lappar" i olika bomulls- och lingarner i olika tekniker. De ska kompletteras och virkas ihop till en pläd. Färgerna är närmast som vanilj- och nougatglass. - Riktigt långtidsprojekt, men det har blivit ett par lappar till
  • I en kasse ligger ett riktigt långtidsprojekt, en tröja i 12 färger efter ett Fassett-mönster. Varken garn eller färger enligt mönstret dock. - Läge oförändrat. ;-)
  • Och så har vi en cowl i patentstickning i Fyberspates lace, mönster Ysolda Teague (perfekt resestickning!). - Går framåt så sakteliga
Inte så illa jobbat, trots allt.  Om jag får säga det själv.

Men, det har tillkommit projekt också.

  • En bilstickning, en rak enkel sjal i slätstickning i Rowan Kid Silk Haze Stripe.
  • En sjal i tunn alpacka, mest restgarner, blir nog till ett mönster.
  • En sjal i entrådigt ullgarn med vändbara flätor och spetsmönster.
  • Tröja i silkegarn från Natural Dye Studio, vilar för tillfället i väntan på idéer om hur jag ska fortsätta.
Och så fullt av framtida projekt i planeringsstadiet ...

Aldrig tråkigt!

måndag 13 augusti 2012

Runt och på kors och på tvärs


En glimt av gårdagens experimenterande som gick runt och på kors och på tvärs. Jag tror det fungerar, men inte i så våldsamt flerfärgade garner som ovan. Färgerna nedan blir bättre.


söndag 12 augusti 2012

Köpenhamn, igen.

I fredags besökte jag Köpenhamn för andra gången i sommar. Tåget dit tar drygt två timmar och man behöver inte byta. Det går en gång i timmen. Varför åker man inte oftare?

 Naturligtvis besökte jag Sommerfuglen igen. Lite mer jak/bambu och jak/babycamel från Lotus Yarns och några nystan Geilsk bomull och ull fick följa med hem den här gången.

Vi gick till Nationalmuseum och tittade på utställningen om Danmarks forntid där man bjudit in nutida konstnärer att "kommentera" de gamla föremålen. Riktigt roliga var de fantasifulla, men helt tosiga, beskrivningar som dök upp av en del av föremålen. Jag tror INTE att danskarna besegrade kung Hammurabi vid ett slag i södra delarna av nuvarande Jylland. Med mera.

Hem kom jag med huvudet fullt av idéer. Idag har jag suttit på verandan och försökt förverkliga en av dem. Något stickat runt, på kors och på tvärs, i flera färger. Hm. Kanske. Ska sova på saken.

torsdag 9 augusti 2012

Svårplåtat


Hur fotograferar man något som är långt och smalt och lätt asymmetriskt och får det att se vettigt ut? Två meter linsjal visade sig vara svårt att hantera. Bilden ovan tog jag ståendes på en trädgårdsbänk. Hela sjalen fick plats, men färgerna blev kass. Formen syns någorlunda.


Färgerna syns bättre på de andra bilderna, även om formen inte gör det.


Hursomhelst, mönstret är skrivet. Skäligen enkelt, men lite kul. 
Garnerna fanns i garnskåpet, lin från Thomas Kvist och från Ullcentrum.
Modellen uppskattade i alla fall sjalen.


Mönstret följer med till Tor.

onsdag 8 augusti 2012

Dagsläget inför Tor

Jag har gjort klart några mönster, Lena och Siv. De kommer att finnas med på Tor på Härjarö i oktober. Jag filar på några till. Bland annat stickar jag på en sjal i lingarn, med lite annorlunda form.

Kompendiet om vändbara flätor ska kompletteras. Provlappar stickade, diagram ska ritas.

Saker och ting börjar ramla på plats, alltså.

söndag 5 augusti 2012

Restgarnspyssel


I en korg längst upp ovanpå bokhyllan finns ett långtidsprojekt. Jag stickar lappar i olika storlekar av restgarner. Garnerna är i bomull, lin och viskos i olika blandningar, Någon gång ska lapparna virkas ihop, antingen till en pläd, eller en kofta, eller en väst eller...


fredag 3 augusti 2012

Försmak


Jag lovar, den ser likadan ut från baksidan! Mönstret kommer att finnas med i häftet som jag delar ut på min workshop på Tor.

onsdag 1 augusti 2012

På besök i grannstaden


Jag tog en tur till Falkenberg i dag. Där finns Stickalätt, som är en välsorterad garnaffär. Framför allt blev jag glad över färgrikedomen. Finns det en kvalitet, så finns det också alla färger av den.

På bilderna syns Allino, hälften lin, hälften bomull, från BC garn. Jag kom hem med 8 nystan i olika färger, men det finns över 20 färger till.




Jag får bestämt åka dit en gång till innan semestern är slut.