fredag 29 juni 2012

K-special

Jag har precis sett ett program på TV, som jag kan rekommendera. Det var K-special om Raine Navin och Gunilla Skyttla, två textilkonstnärer som är verksamma i Kalmar. Jag växte upp i Kalmar, jag gick på barnkurs på Hemslöjden för Gunilla Skyttla, jag var på vernissage i deras lägenhet när jag var i tonåren. De är fortfarande aktiva som konstnärer, trots sin höga ålder. Den innerlighet och kärlek som de visar varandra och konsten är helt otrolig. Ni som inte såg programmet, försök se det! Det går i repris och det finns på SVT Play.

Och inte minst roligt, min barndomskompis Magnus Jarlbo har gjort musiken till programmet!

torsdag 28 juni 2012

Natural Dye Studio


Vid det här laget har ni säkert förstått att mina favoritgarner kommer från Natural Dye Studio i England. Handfärgade garner i fantastisk kvalitet.

En rolig garnklubb som de har är The Great British Wool Club, där man varje månad får ett garn där ullen kommer från en specifik fårras. Det är hela tiden samma grovlek på garnet (4-ply, ca 400 meter på 100 g), så man kan använda sina härvor tillsammans. På bilden ses det som jag köpt genom klubben hittills i år. Man ser inte skillnaden på garnerna på bilden, men känslan i dem är olika, och jag tror att det kommer att bli än tydligare när jag stickar med dem.

tisdag 26 juni 2012

Modell nr 137 - 32



Ett mönster från Garnstudio/Drops. Modell à la babykofta, men riktigt fint i det större formatet också. Garnet är däremot inte Drops, utan Dazzling från Natural Dye Studio. Lite drygt två hekto gick åt.

måndag 25 juni 2012

Till en färgstark person

Två nystan Zauberball och rester av rött strumpgarn. 
 Mottagaren vet inte om något än ...
Liten vink, vederbörande stickar inte själv.
 Jag filar på ett mönster.
 Ska väl åtminstone bli klart innan det är dags för SIV&Tor.

lördag 23 juni 2012

Midsommargöra


Blå stickning i Dazzling från Natural Dye Studio. En liten kofta med korta ärmar, helt i rätstickning, efter ett Drops-mönster. Enkel stickning, lagom till läsning och tv-tittning. Garnet är ett av mina absoluta favoriter.

Kvarlämnat

Dottern reste och lämnade stickningen kvar. Om hon inte aktar sig lägger jag beslag på garnet.



Helst det blå och vita. Wensleydale Longwool som vi köpte på I Knit London i höstas.

torsdag 21 juni 2012

Garnspan och ömma fötter

I går var jag i Köpenhamn. Först vinkade jag av dottern på Kastrup och sedan åkte jag vidare in till stan för lite strosande.
Först till Uldstedet där ja plockade på mig lite Rowan fine lace och Rustik naturgarn (råsilke och bomull) från Karin Noe.
Sjal, kanske??

Sedan till Strikkeboden, en liten butik på hörnan ett kvarter från Uldstedet. Inte lika välsorterad, men ett garn som är en blandning av merino, bomull och opossum måste man ju prova. Jag funderar på fingervantar. 


Slutligen en vända till Sommerfuglen.


En härva Bamyak från Lotus Yarns. Garnet består av 75 % yakull och 25 % bambu. Det är det mörka garnet på bilden. Jag stickade ett par vantar och par halvvantar i det garnet för ett par år sedan och blev överförtjust. Varmt, mjukt, hållbart. Halvvantarna har vandrat sin väg till en annan ägare, men jag vill ha ett par egna i garnet, så jag blev verkligen glad när jag hittade det på Sommerfuglen.

Och så köpte jag en härva Caya, också från Lotus Yarns, 70 % yakull och resten babykamel. Ännu mjukare än Bamyak!


Jag gillar ju att använda många färger i stickningar, vilket kan bli lite dyrt, men på Sommerfuglen har man gjort små inspirationspaket där man lagt ihop mindre nystan i tunt ullgarn i olika färger. 150g, ca 800 meter totalt. Kan bli nåt!

Idag har jag ömma fötter, men det var det värt!

söndag 17 juni 2012

lördag 16 juni 2012

Sommar

Jo, jag hävdar att det är sommar, trots att temperaturen inte ens når upp till 20 grader över nollan.  Skolorna har slutat. Studenterna är firade. Aklejorna i trädgården håller på att gå över i frö.


Så, det är sommar.

Idag firar vi WorldWide Knitting in Public Day här i Halmstad. Vi ses i Norre Katts Park kl. 13. Regnar det, som det är risk för, så går vi in och sätter oss på Fribergs konditori istället.


Vi har planerat in ett antal tillfällen för gemensam sommarstickning i år. Har du vägarna förbi Halmstad, så kom gärna du också! Var och när vi ses hittar du här.
Min sommarstickning kommer till del att bli förberedelser inför Siv&Tor, Och så lite smått och gott som finns i gömmorna och som skulle behöva bli färdigt. Jag ska åtminstone försöka minska antalet pågående stickningar. (Bilden visar flätstickning som ser likadant ut från båda sidorna, en teknik som jag ska ha workshop i på Siv&Tor)





måndag 11 juni 2012

SIV har fått en man

Har ni sett att SIV har fått en man, nämligen TOR? Det blir stickfest i öst i oktober, på Härjarö resort utanför Enköping.

Jag ska vara med och hålla workshops, och det ska bli SÅÅÅÅÅ roligt.

tisdag 5 juni 2012

Äntligen bal!


Så äntligen blev det dags för bal. Klänningen blev färdig och godkänd. Jag är bara tvungen att ta med en bild där man ser ringningen bak också.

Dagen var blåsig, röda mattan fick förankras med spik och med stenar, så att alla paren kunde vandra upp mot Tylöhus utan att snubbla. Fler bilder från förfesten finns på min andra blogg.

 

Klänningen är sydd efter ett Voguemönster från 50-talet (finns att få tag på i nytryck!). Dottern valde ett rosenmönstrat bomullstyg med lite stadga i. Underkjolen med flera lager tyll syns inte på bilden, men hon sa att det kändes som att sitta på en kudde.